Pederstrups Historie

Pederstrup nævnes første gang omkring år 1370 under navnet Pæthersthorp. Endelsen på torp viser, at landsbyen er en udflytterby af en overskydende befolkning fra en anden landsby. Udflytningen har sandsynligvis fundet sted i årene 1100-1300. Indtil reformationen i 1536 hørte gårdene i landsbyen under den katolske kirke. Herefter overtog kongen jorden, og bønderne kunne nu kalde sig kongens bønder.

Svenskerne kommer

Under Svenskekrigene 1658-60 blev gårdene revet eller brændt ned af de svenske besættelsestropper, der havde opført belejringsbyen Carlstad i Brønshøj. Beboerne i Pederstrup flygtede ud i de omkringliggende skove, hvor de boede i huler.

Stukturen bevares

Med landboreformerne i 1780'erne blev landsbyens jord udskiftet. Det vil sige, at bønderne gik fra at dyrke jorden i fællesskab til at få hver deres mark. I Pederstrup blev jorden samlet ud for hver enkelt gård. Andre steder kom de nye marker til at ligge langt fra gårdene, og mange valgte derfor at flytte deres gårde. Den stjerneformede udskiftning af Pederstrup er altså skyld i, at vi stadig i dag kan nyde den gamle landsby med gårde liggende omkring et gadekær.


Reddet i sidste øjeblik

I slutningen af 1960'erne var gårdene i landsbyen nedrivningstruede. Ballerup Kommune havde købt Ryttergården med det formål at udlægge området til industri og erhverv. I 1967 var Ryttergårdens bygninger så forfaldne, at kommunalbestyrelsen besluttede at rive dem ned. Gården blev dog reddet i sidste øjeblik og sat i stand af Ballerup Folkedanserforening og andre frivillige i 1970erne.

Museum i Pederstrup

Lindbjerggård og Pederstrupgård blev opkøbt af Ballerup Kommune i 1969. Lindbjerggård var i bedst stand og Ballerup Historiske Forening kunne derfor indrette museum på gården efter en mindre istandsættelse. Senere blev Pederstrupgård også en del af Ballerup Museum.

I dag består Pederstrup af privat beboelse samt fire gårde, der huser; Ballerup Museum, Fonden Grantoftegård, Skoletjenesten Pederstrup, Ballerup Kommunes udlejningslokaler samt foreningerne; Ballerup Folkedanserforening, Ryttergårdens Spillemænd og Færøsk Forening.